Nagy figyelmet fordítunk a szolgáltatásaink fejlesztésére és a technikai újdonságok követésére. Ennek köszönhetően szalonunkban 2014 októberétől elérhető a úgynevezett polateszt eljárással végzett vizsgálat.

Mit kell tudni a polatesztes vizsgálatról?

A Polateszt vizsgálat egy speciális vizsgálat, mely a rejtett kancsalság kimutatására szolgál. A vizsgálat során olyan látászavarokra derülhet fény, melyek egy általános látásvizsgálaton nem derülnek ki, miközben jelentősen ronthatják az életminőséget.

A rejtett kancsalság nehezen észrevehető, látszatra egészségesnek tűnő szempár együttműködési zavarát jelenti. A tökéletes térlátáshoz kétszemes együttlátás szükséges, így azokban az esetekben, amikor a szem előre tekintéskor, nyugalmi állása eltér a párhuzamostól, az agy csak hatalmas erőfeszítések és energia árán tudja a szemek által látott képeket összehozni, tökéletesíteni, és a megfelelő háromdimenziós látást produkálni. A probléma gyakori, mégis a rejtett kancsalság sokaknál nem okoz panaszokat, a páciensek legtöbbször fáradékonysággal, migrénes fejfájással, erős frontérzékenységgel fordulnak orvoshoz.

polateszt

Amennyiben a szakorvosi vizsgálatok nem mutatnak ki szervi okot, egy teljes körű látásvizsgálatra van szükség. A tüneteket gyakran korrigálatlan optikai hiba okozza. Ebben az esetben egy egyszerű látásvizsgálat és szemüveg állandó hordása megszüntetheti a panaszokat. Abban az esetben, ha ezután sem szűnnek meg teljesen a panaszok, akkor speciális polateszt készülékkel történő vizsgálattal kimutatható a phoria, azaz a rejtett kancsalság. Polateszt vizsgálatot állami intézményekben és optikákban is ritkán végzik el, ezért a probléma sok esetben nem derül ki, például a fejfájásra, migrénre csak tüneti, gyógyszeres kezelést alkalmaznak.

Polateszt vizsgálat elvégzését az alábbi panaszok előfordulása esetén javasoljuk:

  • Fejfájás, migrén

  • Frontérzékenység

  • Szemüvegükhöz általánosan nehezen hozzászokók részére

  • Diszlexia

  • Olvasási, írási, számolási zavarok

  • Figyelem- és koncentráció zavar

A Polateszt vizsgálat:

A vizsgálat normál szemvizsgálatra épül rá.

Egy fájdalommentes vizsgálat, melynek során polarizált ábrákat jelenítenek meg, amiket polarizációs szűrőn keresztül néz a páciens. A jobb és a bal szem képe így különválik, az ábrákon tapasztalt eltéréseket értékelve pedig lehetőség nyílik a két szem együttműködésének vizsgálatára. A polateszt vizsgálat elvégzése időigényes és fárasztó. Hat-hét éves kortól lehet elvégezni, de felnőtt korban is érdemes érdemes kérni a vizsgálatot a fenti panaszok valamelyikének jelentkezése esetén.

A vizsgálat célja, hogy szemüveg viselésével levegyék a terhelést a szemről és az agyról. A rejtett kancsalság úgynevezett prizmás szemüveglencsével nagyszerűen korrigálható. A prizmás szemüveg , úgy néz ki, mint egy átlagos szemüveg. Gyermekeknél a megszokása gyorsan megy, felnőtteknél 1-2 naptól, 1-2 hétig is eltarthat.