Mi a különbség a szakorvos és az optometrista között?

Manapság egyre több optikában találkozhatunk optometristával.

Az optometristák olyan szakemberek, akik a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán oklevelet szereztek. Fő feladatuk a szem fénytörési hibájának megállapítása és a helyes korrekció meghatározása – röviden és magyarul a szemüveg felírása. Tehát, ha valaki azt veszi észre, hogy látása már nem megfelelő, nem olyan, mint régen és elmegy egy látszerész üzletbe, akkor ott az optometrista meghatározza és felírja azt a szemüveget, amelynek segítségével újra jól láthat, akár közelre, akár távolra, akár munkához.

Az optometrista azonban, ha bármilyen elváltozást, betegségre utaló jelet észlel, akkor szakorvoshoz, a legtöbb esetben szemészorvoshoz küldi páciensét, aki diagnosztizálja és kezeli a betegséget. Végső soron ez különbözteti meg a két szakmát egymástól.

Az optometristák ezen túlmenően képesek kontaktlencse illesztésre is. Ha valaki kontaktlencsét szertne szemüvege mellé vagy helyette, akkor is elegendő elmenni abba látszerész üzletbe, ahol optometrista vizsgál és megvannak a tárgyi és szakmai feltételei a kontaktlencse illesztésének. Ez az egyszerű látásvizsgálati berendezéseken túlmenően egyéb más szemészeti műszereket jelent (pl. réslámpa, ophtalmometer). Ilyen helyeken szakszerű felvilágosítást kaphatunk a kontektlencsék viselésének és ápolásának szabályairól.

A legtöbb esetben az optometrista egyúttal látszerész és/vagy látszerész mester, így a látásvizsgálat után segíteni tud a megfelelő szemüvegkeret kiválasztásában és az igényeknek megfelelő szemüveglencse ajánlásában is.

forrás: MOI.hu