napszemüvegek

A legtöbb ember pontosan tisztában van azzal, hogy az UV sugárzás milyen hatással van a bőrre. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy miként hat a szemünkre és hogy hogyan védekezhetünk ellene?

Az UV sugárzás hatásai

A legtöbb ember pontosan tisztában van azzal, hogy az UV sugárzás milyen hatással van a bőrre. A legismertebb ilyen hatás a bőrbarnulás, amelyet az UV-A sugarak okoznak. Ezzel egy időben azonban védenünk kell a bőrünket az UV-B sugarakkal szemben is, amelyek a bőr leégését vagy akár bőrrákot is okozhatnak. A védekezés legjobb módja zárt ruhák és kalap viselése, valamint a naptej rendszeres használata. Nem szabad megfeledkeznünk ugyanakkor a szemünk védelméről sem! Verőfényes napsütésben ugyanis a szemünk jelentős mennyiségű sugárzásnak van kitéve. Ráadásul a sugarak a homokról, hóról, a vízről, sőt még a levegőben szálló porszemekről is visszaverődnek. Ha a szemünk sokáig, jelentős mértékű UV sugárzásnak van kitéve, véglegesen károsodhat a retina, vagy akár szürke hályog és hóvakság is kialakulhat. A napsugaraknak vannak azért persze pozitív hatásai is: például nagyon fontos D-vitamin forrás. Ez a vitamin szabályozza a kalcium és a foszfor szintjét a vérben, és segíti a kalcium felszívódását a vékonybélben.

A szem védelme

Számos módszer létezik arra, hogy megóvjuk a szemünket a káros, vakító sugaraktól. A különböző helyzetekre más-más stílusú, típusú védőeszközt is használhatunk. A legtöbb minőségi napszemüveglencse manapság már teljesen, vagy szinte teljesen kiszűri a káros UV sugarakat. Sőt, akár dioptriás napszemüveget is választhatunk, ezekből is igen széles a kínálat. Szín tekintetében dönthetünk sötétebb vagy halványabb árnyalat mellett, de ne felejtsük el, hogy a lencse színezettsége nem jelenti automatikusan azt, hogy védelmet is nyújt a sugárzással szemben.

A napszemüvegek között találhatunk hagyományos formákat vagy a legújabb divattrendekhez illeszkedőeket is. Mégis a választáskor tartsuk szem előtt a hasznos szempontokat is azon túl, hogy hogyan áll nekünk. A napszemüvegek esetében érdemes nagyobb lencsés, kissé hajlított keretűt választani, mert ezek a napszemüvegek megakadályozzák, hogy az oldalirányból vagy felülről visszatükröződő sugarak eljuthassanak a szembe. A napszemüveg mellett nem árt további kiegészítő védelmet is alkalmazni, pl.: kalapot vagy napellenzőt.

Szalonunk a következő márkákat forgalmazza a teljesség igénye nélkül: Oakley, Ray-Ban, Invu, Converse, Police, Adidas, HIS, Esprit, Ana Hickmann, Bulget, Polaroid