hoya bluecontrol

A BlueControl felületkezeléssel ellátott Hoya szemüveglencsék különleges kényelmet nyújtanak viselőjüknek – amellett, hogy rendkívül karcállóak, vízlepergető, por- és szennyeződéstaszító hatással is rendelkeznek, és még a digitális eszközök képernyője által kibocsátott kék fényt is semlegesítik.
A fentieknek köszönhetően a BlueControl tükröződéscsökkentő felületkezeléssel készülő szemüveglencsék rendkívül hosszú életűek lesznek, és extra kényelmet nyújtanak majd Önnek – még a digitális eszközök használata közben is!

A mai modern világban egyre nagyobb szerepet töltenek be a digitális készülékek: reggeltől estig különböző digitális eszközök használatával töltjük a napjainkat, munkában csakúgy, mint otthon, pihenés közben. Gondoljunk csak a TV készülékekre, laptopokra, okostelefonokra, táblagépekre…

Mivel a legtöbb digitális eszközt közvetlen közelről használjuk, szemünk szinte folyamatosan ki van téve a digitális eszközök képernyője által kibocsátott fénynek, és emellett még folyamatosan váltania is kell a különböző képek, szövegek, illusztrációk és vizuális effektek között.

hoya bluecontrol

A digitális eszközök használata közben és/vagy közvetlenül azt követően sokan tapasztalják a következő tüneteket:

 • piros szemek, szemirritáció

 • fejfájás

 • szemszárazság

 • homályos látás

 • szemfáradtság

 • álmatlanság

E tünetek nagy részéért a kék fény (high energy visible light) okolható, amelyet a digitális eszközök bocsátanak ki. Bár a kék fény önmagában természetes jelenségnek számít – a napfény is tartalmaz kék fényt, illetve segít, hogy ébren maradjunk – túlzott mennyiségben mellékhatásokat eredményezhet.

hoya bluecontrol

A Hoya legújabb, forradalmi felületkezelése azért kapta a BlueControl nevet, mert képes semlegesíteni a digitális eszközök képernyője által kibocsátott kék fényt, és így megelőzi a szem megerőltetését és a szemirritáció kialakulását.
A BlueControl felületkezelés csökkenti a ragyogást és nyugodt, kényelmes, illetve kontrasztosabb látást biztosít viselőjének, aki a képernyőn megjelenő színeket természetesebbnek és élénkebbnek látja majd.
Azon kívül, hogy védelmet biztosít a kék fény káros mellékhatásaival szemben, a BlueControl réteg a piacon jelenleg kapható legkarcállóbb felületkezelés is egyben, és vízlepergető, por- és szennyeződéstaszító, valamint tükröződéscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az alábbiakban összeszedtünk pár praktikus tanácsot, amelyek segíthetnek egészséges állapotban tartani szemeit a digitális eszközök használata közben:

 • Számítógépe monitorját vagy TV készülékét helyezze közvetlenül maga elé, kicsivel szemmagasság alá, úgy, hogy a szeme és a készülék által bezárt szög ne haladja meg a 35°-ot.

 • Mindig legyen megfelelő távolság a szeme és a képernyő között; a számítógépek és laptopok esetében az a legjobb, ha a képernyő kartávolságra van Öntől.

 • A kézben fogható digitális készülékeket (pl. okostelefon, táblagép) is tartsa szemétől biztos távolságra és szemmagasság alatt.

 • Kerülje a ragyogást: tisztítsa rendszeresen számítógépe monitorját, mérsékelje a világítást, kerülje az erős fényt.

 • Pislogjon gyakrabban, így elkerülheti a szemszárazság kialakulását és segíthet szemének az újrafókuszálásban.

 • Tartson rendszeresen rövid szüneteket, amelyek során nem a képernyőt nézi.